Wanneer je niet loskomt van een nare ervaring

blog emdr 786x366

Nare ervaringen kunnen diep ingrijpen en je leven op zijn kop zetten. Denk aan een verkeersongeluk, een overval of een beet van een hond. Wanneer je na een dip de draad van het leven weer op kunt pakken is dat prima. Maar wanneer je last blijft houden van de gebeurtenis, is het goed om in actie te komen. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) kan dan een goede optie zijn.

Herbelevingen
De nare herinnering wordt met veel emoties opgeslagen in je langetermijngeheugen en kan zich steeds opnieuw ongevraagd aan je opdringen. Die herbelevingen roepen vaak negatieve gevoelens op: je voelt je machteloos, minderwaardig, somber of raakt in paniek.

Wat doet een EMDR-therapeut?
De EMDR-therapeut zal je vragen om de nare herinnering in je geheugen op te roepen. Je verplaatst de herinnering als het ware uit je langetermijngeheugen naar het kortetermijngeheugen of wel het werkgeheugen. Vervolgens vraagt de EMDR-therapeut om je te concentreren op die nare gebeurtenis en beweegt met haar of zijn vingers heel snel voor je gezicht heen en weer. De bedoeling is om de vinger met je ogen te volgen, zo snel als je kunt.

De scherpe randjes gaan eraf
Het werkgeheugen krijgt nu heel veel informatie tegelijkertijd te verwerken. Door die grote hoeveelheid informatie raakt het werkgeheugen ‘overvol’, hierdoor vervaagt de emotionele lading van de herinnering. De scherpe randjes gaan van je herinnering af en je hebt minder last van herbelevingen. Je gaat je minder machteloos en somber voelen, krijgt meer zelfvertrouwen, slaapt beter en kunt de gebeurtenis achter je laten.

De draad van je leven weer oppakken
Wanneer de emotionele lading van de herbelevingen afneemt is het ook makkelijker om anders over die gebeurtenis te gaan denken. Dat geeft je houvast om de draad van het normale leven weer op te pakken. In deze fase kan het heel nuttig zijn om EMDR te combineren met cognitieve gedragstherapie.

Een EMDR-sessie varieert van 45 tot 90 minuten. Hoeveel EMDR-sessies nodig zijn is per persoon en situatie verschillend.

Denk je dat EMDR iets voor jou zou kunnen zijn? Neem dan contact met ons op.

Blogoverzicht

Wachttijden, Vakanties en Nieuws

VAKANTIES

In verband met vakantie is Hans Heres afwezig van 27 juli t/m 9 augustus.  Haye bij de Weg (06-16964719), psychiater,neemt waar van 27 juli t/m 2 augustus. Margriet Bootsma (06-22047701), GZ Psycholoog, neemt waar van 3 augustus t/m 9 augustus

In verband met vakantie is Margriet Bootsma afwezig van 23 juli t/m 2 augustus. Hans Heres (06-42456410), GZ Psycholoog,  neemt waar van 23 juli t/m 26 juli en Haye bij de Weg (06-16964719), psychiater, neemt waar van 27 juli t/m 2 augustus

wachttijd Margriet Bootsma
De wachttijd voor Margriet Bootsma bedraagt vanaf 30 juni  4 tot 5 weken

wachttijd Hans Heres
De wachttijd voor Hans Heres bedraagt vanaf 9 juni 4 tot 6 weken

 

 

 

Tekst by Ingrid van Damme, Design by Lemon 'N Salt, © 2020
Naar Boven