Wanneer je niet loskomt van een nare ervaring

blog emdr 786x366

Nare ervaringen kunnen diep ingrijpen en je leven op zijn kop zetten. Denk aan een verkeersongeluk, een overval of een beet van een hond. Wanneer je na een dip de draad van het leven weer op kunt pakken is dat prima. Maar wanneer je last blijft houden van de gebeurtenis, is het goed om in actie te komen. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) kan dan een goede optie zijn.

Herbelevingen
De nare herinnering wordt met veel emoties opgeslagen in je langetermijngeheugen en kan zich steeds opnieuw ongevraagd aan je opdringen. Die herbelevingen roepen vaak negatieve gevoelens op: je voelt je machteloos, minderwaardig, somber of raakt in paniek.

Wat doet een EMDR-therapeut?
De EMDR-therapeut zal je vragen om de nare herinnering in je geheugen op te roepen. Je verplaatst de herinnering als het ware uit je langetermijngeheugen naar het kortetermijngeheugen of wel het werkgeheugen. Vervolgens vraagt de EMDR-therapeut om je te concentreren op die nare gebeurtenis en beweegt met haar of zijn vingers heel snel voor je gezicht heen en weer. De bedoeling is om de vinger met je ogen te volgen, zo snel als je kunt.

De scherpe randjes gaan eraf
Het werkgeheugen krijgt nu heel veel informatie tegelijkertijd te verwerken. Door die grote hoeveelheid informatie raakt het werkgeheugen ‘overvol’, hierdoor vervaagt de emotionele lading van de herinnering. De scherpe randjes gaan van je herinnering af en je hebt minder last van herbelevingen. Je gaat je minder machteloos en somber voelen, krijgt meer zelfvertrouwen, slaapt beter en kunt de gebeurtenis achter je laten.

De draad van je leven weer oppakken
Wanneer de emotionele lading van de herbelevingen afneemt is het ook makkelijker om anders over die gebeurtenis te gaan denken. Dat geeft je houvast om de draad van het normale leven weer op te pakken. In deze fase kan het heel nuttig zijn om EMDR te combineren met cognitieve gedragstherapie.

Een EMDR-sessie varieert van 45 tot 90 minuten. Hoeveel EMDR-sessies nodig zijn is per persoon en situatie verschillend.

Denk je dat EMDR iets voor jou zou kunnen zijn? Neem dan contact met ons op.

Blogoverzicht

Nieuws, Wachttijden en Vakanties 

 

 Nieuws

Margriet Bootsma gaat vanaf 1 januari 2023 met pensioen.

Ab Swart volgt haar op in onze praktijk. In december 2022 werkt hij nog alleen op de vrijdag, vanaf 2023 bouwt hij zijn werktijden verder uit. 

Ab Swart is te bereiken op emailadres ab.swart@psychologenpraktijknijlan.nl en op telefoonnummer 06-28 04 48 43

 

Wachttijd Margriet Bootsma

De praktijk van Margriet Bootsma is gesloten voor nieuwe aanmeldingen

Wachttijd Hans Heres

De praktijk van Hans Heres is tot eind januari 2023 gesloten voor nieuwe aanmeldingen

Wachttijd Ab Swart                                                                                                                                            

Deze wordt later bekendgemaakt

 

Kerstakantie                                                                                                                                                                                                                            

Van 24 december tot en met 8 januari 2023 is de praktijk gesloten.   

 

Tekst by Ingrid van Damme, Design by Lemon 'N Salt, © 2020
Naar Boven